feedforlifestyle beweging
| | | |

Bewegen en sporten na een werkdag..

waar kies je voor?

Bewegen en sporten zijn essentieel voor onze gezondheid en vitaliteit. Helemaal wanneer je veel zit op een dag. Bewegen en sporten versterken je spieren en botten. Ze maken én houden je fit en energiek.  Zowel fysiek als mentaal. Je maakt stoffen aan die ervoor zorgen dat je lekker in je vel zit en stimuleert gebieden in de hersenen die angst en spanning temperen en neurale verbindingen activeren. Meer bewegen is vrijwel altijd beter. Zeker na momenten van mentale inspanning, geeft het je óntspanning.

Met sporten bedoelen we meestal bewegen met een hogere intensiteit. Dat kan een krachtinspanning zijn en/of een cardiotraining. Je ademhaling en hartslag gaan meer omhoog en je traint jouw hart, longen en spieren intenser. Je vraagt fysiek meer van je lichaam. Meer sporten is niet altijd beter. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Het gaat erom waar jouw lichaam op dat moment behoefte aan heeft. Is dat extra uitdaging of wat meer focus op rust?

Na een werkdag kan het heerlijk zijn om je lekker in het zweet te werken met kickboxen, bootcampen en crossfitten. Tijdens het werk lever je echter vaak mentale inspanning en die wissel je door te sporten af met fysieke inspanning. Dubbele inspanning dus. Vaak heb je tijdens het werk niet echt kunnen ontspannen door de houding waarin je zit of drukte die je hebt ervaren. Je mind heeft door de inspanning het deel van je autonome zenuwstelsel geprikkeld dat zorgt voor een staat van paraatheid om gas te kunnen geven. Hierdoor stijgt je ademhaling en hartslag en verhoogt jouw aanmaak van cortisol en adrenaline. Een vergelijkbaar proces als bij het sporten. In beide gevallen ben je flink aan het werk en sta je continu ‘aan’.

De energie die sporten geeft en de hormonen die vrijkomen, kunnen de signalen van een lichaam dat behoefte heeft aan rust overschaduwen. Ook al maakt het sporten je in de basis fitter, het kan zijn dat je meer resultaat behaalt door vaker te kiezen voor matige inspanning. Sta eens wat vaker stil bij hoe je je echt voelt na een dag hard werken of in het weekend en maak ook eens de keuze voor een flinke wandeling i.p.v. een training. Dat maakt je ook fitter en vraagt minder van je lijf. Zeker als je gewend bent veel en intens te sporten. Kijk wat het je oplevert om hierin te variëren.  

En neem de tijd voor échte ontspanning. Soms denk je ‘s avonds dat je je ontspant, maar door na het sporten of na het werk op de bank te ploffen en te netflixen of wat te scrollen op je telefoon, ontspant je lijf en hoofd niet. Je overprikkelt daarmee nog steeds je zenuwstelsel. Neem liever (na het sporten) de tijd voor een ontspannings- of ademhalingsoefening. Zorg voor een voedzame maaltijd. Doe iets creatiefs, schrijf een stukje en vind je rust in een goed boek voordat je gaat slapen. Daarmee verbeter je meteen de kwaliteit van je slaap. 

Wissel fysieke en mentale inspanning af met fysieke en mentale ontspanning. Zoek je balans en maak zo je eigen cirkel rond voor optimaal resultaat.

Liefs, Debbie

Vergelijkbare berichten