coachingsaanbod

Gezonde gewoontes, hoe creëer je ze?

Rond je 35ste doe je 95% van de dingen die je doet, denkt en voelt op de automatische piloot. Het is een herhaling van dingen die je al eerder hebt gedaan, gedacht of gevoeld. Ons brein kiest er namelijk voor om de meest voorkomende handelingen te automatiseren.  Je leef- en denk gewoonten worden vrijwel allemaal op de automatische piloot uitgevoerd. Of deze nu gezond of ongezond zijn en je iets of niets brengen op de lange termijn. Ergens is de gewoonte ontstaan, doordat er een korte termijn behoefte werd vervuld.

Vanuit ons DNA zijn we geprogrammeerd om te kiezen voor korte termijn geluk en het vermijden van pijn. Het in stand houden van gewoontes die je niet langer iets opleveren, kost minder energie dan het veranderen ervan. Zelfs al is de beloning nu negatief, je lijf kiest voor die routine. De neurale verbinding is gelegd en een kleine trigger zorgt voor een gedachte, een gevoel en bijbehorend gedrag. Het is een soort snelweg. Om deze te doorbreken en een voor jou gezonde gewoonte te creëren is een nieuwe weg nodig. Er is tijd en aandacht nodig om die weg aan te leggen, in de vorm van herhaling. Het begint met een zandweggetje die je zelf creëert. Hoe vaker je over jouw nieuwe zandweg rijdt i.p.v. de oude snelweg neemt, hoe meer die zandweg jouw nieuwe vertrouwde route wordt. Deze route wordt jouw nieuwe snelweg of te wel gezonde gewoonte.

Uit wetenschappelijk onderzoek van het University College London is gebleken dat wanneer mensen een nieuwe gewoonte willen creëren er na 66 dagen het hoogtepunt werd gerapporteerd in de mate van hoe automatisch iets voelde op het gebied van eten, drinken en bewegen. Deze 66 dagen is een gemiddelde en het verschilt per persoon hoe snel iets als een gewoonte voelt. Het kan voor jou sneller gaan en dat is alleen maar mooi. Er waren mensen in het hierboven genoemde onderzoek die al binnen een kleine 3 weken een gewoonte ervoeren. Dat is een minimum en gebonden aan kleine veranderingen, zoals elke dag na het opstaan direct een glas water drinken. Bij grotere veranderingen, kun je eerder aan maanden dan aan weken denken. De 21-dagen die vaak wordt genoemd is afkomstig uit een onderzoek naar gewenning na plastische chirurgie en staat niet voor het automatiseren van gewoonten.

Je kunt je nu vast voorstellen dat het flink wat doorzettingsvermogen, bewustzijn, aandacht en wilskracht kost om jouw nieuwe snelweg te gaan aanleggen. Zodra je op de automatische piloot handelt, verval je in je oude gewoonte. Korte termijn verleidingen doen een beroep op jouw wilskracht, die maar beperkt voorradig is. Het is zaak om jouw verlangen of noodzaak naar verandering zo groot te maken, dat jij je doelen gaat halen. Misschien in kleine stapjes, als je maar blijft herhalen. Net zolang tot je merkt dat het je geen aandacht meer kost om te denken, voelen of doen wat jij wilde creëren.

Wat hierbij ontzettend helpt is zorgen voor de juiste ontspanning. Een ontspannen geest heeft een betere impulsbeheersing. Ademhalingsoefeningen geven je bijvoorbeeld die ontspanning. Positieve afleiding en telkens je bewustzijn richten op jouw lange termijn doelen, helpen je om je wilskracht hoog te houden.

 

wandelcoaching debbie de groot

Wil jij nog een paar gezonde gewoonten creëren? Nog een kleine 90 dagen tot het einde van dit jaar!    Tijd zat dus 😉 

Ik help je er graag bij met ons Performance Leefstijl Programma.

Wil je meer weten over het creëren van gezonde gewoonten of wil je weten wat ons programma voor jou zou kunnen betekenen? 

Neem dan contact op en ik plan zo snel mogelijk een vrijblijvende kennismaking met je in!

Liefs, Debbie 

Vergelijkbare berichten