afvallen
|

Meer over afvallen!

De rol van jouw sterke mind bij het kwijtraken van je overtollige kilo’s.

In een vorig blog heb ik je praktische handvatten gegeven in het optimaliseren van verschillende leefstijlpijlers om je lichaam uit de disbalans te helpen. Afvallen wordt daarmee een logisch gevolg van jouw holistische leefstijl. Die hebben we immers allemaal. Ga jij hier al bewust mee om?

Jouw sterke mind speelt hierbij een cruciale rol. In de eerste plaats, omdat je je mind nodig hebt om kennis te verwerven over wat een leefstijl optimalisatie inhoudt. We weten dat diëten niet bedoeld zijn om voor altijd te volgen. Wat doe je dan als je voor blijvend resultaat wilt gaan? Idealiter ga je voor een gezond eetpatroon dat past bij jouw lichaam en alle activiteiten die je onderneemt. Iemand die heel veel beweegt, heeft gedurende de dag in een andere verhouding voedingstoffen nodig, dan iemand die bijvoorbeeld een zittend beroep heeft. We hebben allemaal echter een stevige basis voeding nodig met in de eerste plaats voldoende, water, vezels & bouw- en brandstof. Weet jij hoe je deze basis vorm kunt geven?

Als je dit weet, ben je niet (meer) afhankelijk van anderen om jou te vertellen wat goed voor je is. Je hebt de eerste stap gezet naar een gezonde leefstijl. De volgende stap naar verandering is om ook daadwerkelijk jouw gezonde voedingspatroon in actie te brengen en vol te houden. Dit is niet altijd makkelijk, omdat we vanuit onze natuur bijna alle leefstijlkeuzes op de automatische piloot maken. We denken er niet echt meer bij na. Zo werken immers onze hersenen: Wanneer je iets al een tijdje zo doet, wordt het geautomatiseerd. Dan kost het minder aandacht en is er ruimte voor ons brein om ons te behoeden voor onveilige situaties.

Het beloningssysteem in onze hersenen en met name de aanmaak van de stof dopamine conditioneert ons daarnaast om dingen te blijven doen die een beloning (een gevoel van geluk) opleveren. Eten en drinken geeft ons die beloning. Dat maakt het extra lastig wanneer je bijvoorbeeld besluit om minder te gaan snoepen. Jij neemt het op tegen je eigen beloningssysteem. Dat is zeker in het begin best pittig. Totdat er een nieuwe gewoonte is ontstaan die beter past bij jouw doelen.

Vaak hebben we (ongemerkt) allerlei eetgewoontes aan bepaalde momenten of emoties gekoppeld. Zo eten we voor de gezelligheid en drinken we alcohol om te ontspannen. Soms eten en drinken we ook om emoties juist niet te hoeven voelen. De behoefte aan specifiek of veel eten of drinken, voelt zo sterk, dat het bijna een echte behoefte lijkt. Zoals de behoefte aan alcohol, cola, snacks, chocolade of bepaalde zoetigheid op specifieke momenten. Inzicht in deze gewoontes en het verkennen van jouw echte emotionele en lichamelijke behoeften, levert je ontzettend veel op, als je hierin iets wilt veranderen.

Je kunt je voorstellen dat je focus nodig hebt om zo’n verandering door te maken en daarmee dichterbij jouw doelen te komen. Flink wat focus gezien er op een dag ook nog zo’n 60.000 gedachten langskomen die jou proberen af te leiden van je doel. Daar schrijf ik graag een volgende keer over. 

Als jij je mindset positief houdt en geniet(!) van de tussentijdse resultaten die jij behaalt zoals het ervaren van meer energie & fitheid en het verliezen van kilo’s of centimeters omvang, dan helpt jouw sterke mind je om steeds makkelijker jouw doelen te behalen. De beloning is groot en jouw nieuwe manier van eten wordt zo sneller een gewoonte. Breng je jouw voeding ook nog in balans met andere leefstijlpijlers als bewegen, ontspannen (en slapen) en ademhalen dan worden de voordelen die je ervaart nog groter en de veranderingen makkelijker te ‘automatiseren’.

Dit is waar wij je graag in begeleiden bij Feed For Lifestyle: Jou de kennis en de kunde geven om jouw persoonlijke leefstijl te optimaliseren en in balans te brengen, met als doel een sterkere mind en een fitter lichaam. Samen gaan we voor blijvend resultaat. Waar wacht je nog op?

Liefs, Debbie
Founder Feed For Lifestyle

Vergelijkbare berichten