meer sporten
| |

Meer sporten in 2020: Kies voor een holistische aanpak!

Naast gezonder eten en afvallen (hierover meer in mijn volgende blog), is ‘meer sporten’ toch wel één van de meest voorkomende goede voornemens. Terecht natuurlijk, want sporten is ook gewoon leuk en levert veel voordelen op! Wat is jouw reden om meer te gaan sporten en hoe ga je het aanpakken? 

In de wetenschap dat 90% van de goede voornemens al sneuvelt voordat januari om is, schrijf ik hier graag een blog over. Hoe mooi zou het zijn om het sporten dit jaar wel vol te houden!

Wat wil je bereiken met meer sporten?
Je wilt meer sporten in 2020, waarom wil je dat? Vaak heeft sporten een hoger doel. Je sport niet om het sporten, maar om je fitter te voelen of af te vallen, conditie op te bouwen, je gezondheid te verbeteren, te ontspannen, noem maar op. In eerste instantie zorgt het hebben van een duidelijk doel ervoor dat je het sporten op de langere termijn ook volhoudt. Hou je doel realistisch. Als jouw doel is om af te vallen, realiseer je dan dat je om 1 kilo af te vallen 7000 kcal extra moet verbranden. Stel je verbrandt 500 kcal in een uurtje trainen in de sportschool, dan gaan er aardig wat uurtjes inzitten om die kilo te verbranden. Even los van de andere dingen die je qua voeding en spiermassa opbouwen kunt doen om het afvallen te ondersteunen. Meer over afvallen in mijn volgende blog.

Hou je doelen haalbaar. Dit geeft meer voldoening en overzicht. Wanneer je doel in zicht komt, wordt het sporten ook steeds leuker. Zo wordt sporten een gewoonte en onderdeel van jouw leefstijl.

Niet alleen zorgt een duidelijk, haalbaar doel ervoor dat je het sporten volhoudt, het bepaalt ook je richting en daarmee wat je precies gaat doen. Iemand die wil afvallen behoeft een andere training dan iemand die puur aan zijn conditie wil gaan werken of spiermassa wil opbouwen. Wat wil jij met het sporten bereiken en wat doe je ervoor of wat laat je ervoor? En welke mindset heb je erbij? Geniet je wel van je nieuw behaalde resultaten?

Meer sporten, maak het concreet!
Je hebt je doel bepaald, maar wat betekent dan meer sporten voor jou? Welke sporten ga je doen, hoe vaak en zijn dit de juiste sporten om je doelen te behalen? Natuurlijk doe je vooral wat je leuk vindt, alleen mogelijk op een andere manier en met een andere intensiteit. Kies je voor de sportschool, dan zijn er veel verschillende methodes om te trainen: Ga je voor zoveel mogelijk gewicht en weinig herhalingen, dus voor kracht en spiermassa? Of pak je wat lichtere dumbells en doe je wat meer herhalingen zodat het al snel meer duursport wordt? Kies je voor statische of compound oefeningen? Doe je wel of geen cardio tussendoor en waarom? Of begin je nu eindelijk eens een keer met CrossFit, want dat is super hip?

Ga sporten met een holistische visie!
Wanneer je sport met een holistische visie, dan heb je een duidelijk doel voor ogen en weet je hoe je dat doel gaat halen. Wanneer sporten onderdeel wordt van jouw holistische leefstijl dan pas je hier ook je andere leefstijlpijlers op aan. Je bent je bewust van het belang van rust nemen na een training en van goed slapen. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker dit is, omdat je nu eenmaal minder snel herstelt als je veertig bent dan wanneer je achttien bent. Door je aandacht op je ademhaling te richten, haal je meer uit je training en herstel je makkelijker. Ook je voeding laat je aansluiten op de trainingen die je doet. Dit is minstens zo belangrijk als het trainen zelf. Je lijf heeft brand –en bouwstoffen nodig om jouw harde werk om te zetten in resultaat. Ben jij hier bewust mee bezig?

Een aantal jaar geleden hebben mijn vriend en ik 6 maanden lang onze voeding bijgehouden. Alles wegen, dag in dag uit. Dit was ontzettend confronterend, maar bovenal erg leerzaam. Er is zoveel te leren over wat voeding met je doet en hoeveel voordelen het oplevert om hier bewuste keuzes in te maken. Of je nu veel of weinig sport. Heb je jouw doelen gesteld en wil je jouw goede voornemens inpassen in jouw nieuwe holistische leefstijl, dan help ik je graag.

Liefs,

Debbie

Founder Feed For Lifestyle

Vergelijkbare berichten