Intermittent Fasting
| | |

Intermittent Fasting

Mogelijk net dat zetje wat jij nodig hebt!

Je hebt het vast al eens voorbij horen komen: Intermittent Fasting of te wel periodiek vasten. Mensen praten er vaak vol enthousiasme over.  Zou het ook iets voor jou zijn?

Intermittent Fasting (IF) is een vrij nieuw begrip in de leefstijl wereld en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Steeds meer studies wijzen uit dat het voor ons immuunsysteem, herstel, hormoonhuishouding en (vet)verbranding, eigenlijk voor onze algehele gezondheid, gunstig kan zijn om geregeld een periode te vasten. Het hoeft niet wekelijks en het is ook niet persé nodig om hele dagen achter elkaar te vasten. Wat voor veel mensen al profijt oplevert is de 16/8 methode. Hierbij beperk je de dagelijkse tijd om te eten tot een periode van 8 uur. Je eet bijvoorbeeld tussen 11:00 en 19:00. In de tussenliggende 16 uur drink je alleen water, kruidenthee en misschien 1 á 2 kopjes koffie. Door je beperkte eet window neem je de mogelijkheid weg om bijvoorbeeld ’s avonds onnodig te gaan ‘snaaien’.  Doordat de nacht in de vasten-periode valt, zijn die 16 uur relatief makkelijk vol te houden. 

Na je vastenperiode voel je ook echt de behoefte aan een voedzaam ontbijt, brunch of lunch. Geef het een naam. Mogelijk neem je na een paar uurtjes nog een snack of je volstaat met een avondmaaltijd. Intermittent Fasting is een heel krachtig middel ter ondersteuning bij het afvallen. Niet alleen, omdat je vaak automatisch minder calorieën eet, maar ook omdat het door de gunstige werking op allerlei hormonen de stofwisseling opvoert. Het geeft je mogelijk net dat zetje wat jij nodig hebt om die knop om te zetten en gezonder te gaan leven. Je voelt je al heel snel fitter en energieker. IF wordt daarnaast steeds vaker geadviseerd bij auto-immuun aandoeningen, omdat het als een reset voor het immuunsysteem kan werken.

Zorg er wel voor dat je voldoende eet om je lichaam optimaal te laten functioneren. Ga niet minder dan 1200-1500 kcal per dag eten, want dan mis je zeker voedingsstoffen en brandstof en levert het je uiteindelijk niets op. Zie ook mijn blog over afvallen. 

Begin dit jaar heb ik zelf de 16-8 IF methode een maand gedaan. Puur voor de ervaring en om mijn cliënten er beter in te kunnen begeleiden. Nu, een half jaartje later doe ik het nog eens en direct merk ik die aanhoudende piek in energie. Die flow waarmee je de dag begint en de hele dag moeiteloos doet aanvoelen. Ik merk dat ik scherper ben en meer focus heb en nog meer geniet van wat ik eet. Ik dacht altijd echt niet zonder ontbijt te kunnen en een 10-uurtje was dagelijkse kost. Totdat ik me steeds verder ging verdiepen in wat al die eetmomenten met o.a. onze hormoonhuishouding doen. We hebben vaak helemaal geen voeding nodig om ons ‘motortje’ aan te zetten, maar beweging. Eerst even bewegen en dan pas goed ontbijten en de tijd nemen tussen maaltijden is een weldaad voor je lichaam en geest. 

Het is dat ik ontbijten met mijn vriend en onze meisjes voor ze naar school gaan gezellig en belangrijk vind, anders zou ik altijd het ontbijt een paar uurtjes uitstellen. Nu beperk ik me tot een paar langere IF-perioden per jaar en een aantal losse dagen in de week, waarin ik extra vroeg opsta om hard te lopen of voor een wandelcoaching. Zo heb ik een vorm van vasten gevonden die past binnen mijn gezonde leefstijl, waar ik me goed bij voel. Dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste!

Let op, bij ondergewicht of de wens om zwanger te worden, zwanger zijn of in periode van borstvoeding is IF af te raden. Overleg altijd met een medisch specialist of IF voor jou aan te raden is als je medicijnen gebruikt en/of een aandoening hebt. 

Zin om met IF te beginnen en dit onder begeleiding te doen? Ik help je graag! Stuur een berichtje naar debbie@feedforlifestyle.com en ik bel je gauw om kennis te maken.

Liefs,

Debbie

Vergelijkbare berichten