Feed For Lifestyle beweging
| | |

Zweet je een weg naar een slimmere jij

hoe lichaamsbeweging je hersenkracht kan stimuleren

Heb je ooit gehoord van de uitdrukking “gezond lichaam, gezonde geest”? 
Het blijkt dat er wetenschappelijke waarheid zit in dit eeuwenoude gezegde. Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar heeft ook tal van cognitieve voordelen. Zweten helpt dus echt om je denkkracht te vergroten! In dit blog gaan we dieper in op hoe lichaamsbeweging je cognitieve functie kan verbeteren, en vooral op hoe je fysieke activiteit kunt integreren in je dagelijkse routine om gelijk de vruchten te plukken.

Oefening en hersenfunctie: wat is het verband?
Lichaamsbeweging wordt vaak geassocieerd met fysieke fitheid en gezondheidsvoordelen, zoals gewichtsverlies, verbeterde cardiovasculaire gezondheid en meer kracht. Onderzoek van de afgelopen tien jaar heeft echter aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging ook de cognitieve functie verbetert en cognitieve achteruitgang bij oudere volwassenen kan voorkomen of vertragen. Het is aangetoond dat lichaamsbeweging neuroplasticiteit bevordert, het vermogen van de hersenen om zich te reorganiseren en nieuwe neurale verbindingen te vormen. Dit betekent dat fysieke activiteit het geheugen, de aandacht en andere cognitieve vaardigheden kan helpen verbeteren door het aantal verbindingen tussen hersencellen te vergroten.

Bovendien hebben studies gesuggereerd dat lichaamsbeweging ook de groei van nieuwe neuronen in de hippocampus bevordert, een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor geheugenvorming en -retentie. Het is aangetoond dat lichaamsbeweging het volume van de hippocampus vergroot, wat vooral belangrijk is voor oudere volwassenen die mogelijk risico lopen op leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang.

Hoe je lichaamsbeweging in je dagelijkse routine kunt opnemen
Nu we de voordelen van lichaamsbeweging op de cognitieve functie kennen, is de vraag: hoe kunnen we meer lichaamsbeweging opnemen in onze dagelijkse routine? Het goede nieuws is dat je zoveel mogelijkheden hebt:

Maak een wandeling: wandelen is een van de gemakkelijkste en meest toegankelijke vormen van lichaamsbeweging. Of het nu een stevige wandeling door je buurt is of een ontspannen wandeling in het park, een kantoorgesprek of vergadering tijdens het lopen, bijpraten met een vriend: wandelen helpt je kop leegmaken, stress te verminderen en je cognitieve functie te verbeteren.

Probeer yoga: Yoga is een vaak low-impact vorm van oefeningen die fysieke beweging combineert met mindfulness en ontspanningstechnieken. Studies hebben aangetoond dat yoga het geheugen, de aandacht en andere cognitieve vaardigheden verbetert, waardoor het een uitstekende keuze is voor diegenen die hun denkkracht willen vergroten.

Integreer krachttraining: Krachttraining is niet alleen voor bodybuilders. Het heffen van gewichten of het gebruik van weerstandsbanden helpt bij het opbouwen van spieren, het verhogen van de botdichtheid en het verbeteren van de algehele fysieke functie. Bovendien hebben studies aangetoond dat krachttraining ook cognitieve voordelen heeft, zoals het verbeteren van het geheugen en de uitvoerende functie.

Final thoughts
Regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, maar heeft ook tal van cognitieve voordelen op de lange termijn. Door fysieke activiteit in je dagelijkse routine op te nemen, vergroot je je denkkracht, het geheugen en de stemming verbetert en het risico op cognitieve achteruitgang vermindert. Dus waarom trek je je sneakers niet aan, ga je naar de sportschool of maak je een stevige wandeling door je buurt? Je lichaam en je brein zullen je er dankbaar voor zijn.

Liefs, Debbie

Bronnen:

-Hillman, C. H., Erickson, K. I., & Kramer, A. F. (2008). Be smart, exercise your heart: exercise effects on brain and cognition. Nature Reviews Neuroscience, 9(1), 58-65. doi:10.1038/nrn2298

https://scitechdaily.com/unlock-your-brains-potential-how-to-exercise-your-way-to-a-sharper-mind/

Vergelijkbare berichten