4 leefstijlplijlers
| | | | | |

4 leefstijlpijlers voor jouw doelen!

Stel je voor,  jouw doel is een paar kilo afvallen. Je bent hartstikke druk en de afgelopen jaren slopen er steeds een paar pondjes bij. Je hebt best een gezonde leefstijl, maar weet dat je beter in je vel zit, letterlijk & figuurlijk, zonder die paar extra kilo. Het zou je veel opleveren en ook waard zijn om ze kwijt te zijn. Toch is het zo lastig om het voor elkaar te krijgen. Het lukt je om een paar dagen allerlei lekkers  te laten staan, maar juist die focus op niet-eten, de leefstijlpijler voeding, lijkt er wel voor te zorgen dat je de hele dag op de proef wordt gesteld. Dan is er ook nog al het werk dat gedaan moet, de tijd met je kids en natuurlijk je sociale leven. En je houdt ook gewoon van gezelligheid. Ach, die paar kilo extra is nu op dit moment niet zo erg.

Als je wilt afvallen en je gaat voornamelijk sturen op 1 leefstijlpijler, in dit geval je voeding, dan is dit altijd een single point of failure. Het lukt waarschijnlijk wel even, maar het is vaak geen duurzame oplossing. Zeker niet wanneer je voornamelijk minder gaat eten en je focus niet (langer) ligt op je lijf voorzien van de juiste voedingstoffen. Denk aan de bouwstoffen die je nodig hebt om je lijf sterk en fit te houden. Je cellen te vernieuwen. En denk ook aan de juiste brandstof om optimaal te kunnen functioneren en te blijven geven wat jij allemaal vraagt. Fysiek en mentaal. Je creëert zo juist spanning in je hele systeem, terwijl je lichaam in ontspanning makkelijker afvalt.

Pak het daarom dit keer eens anders aan. Ga niet alleen sturen op je voeding, maar juist ook op je beweging, je ontspanning en je ademhaling. Stem die leefstijlpijlers onderling beter op elkaar af en op de doelen die jij wilt behalen. Of dit nu zoals in het bovenstaande voorbeeld is om wat af te vallen, of om bijvoorbeeld je energie/productiviteit te vergroten of je stress-level te laten zakken. Zorg voor een mooier geheel door meer balans in jouw persoonlijke input & output.

Begin bij wat ‘quick wins’, zoals meer water drinken en 1 extra schep groenten bij je avondeten en/of lunch. Maak elke dag van minimaal 1 meeting/telefoontje een wandel-afspraak. Start je dag met 2 minuten bewust ademhalen en zet in de avond een half uurtje eerder de tv of je telefoon uit om nog iets te lezen, kletsen, schrijven, tekenen , een warme douche te nemen etc voordat je gaat slapen.

En kijk vooral ook naar wat jij uit je dag wilt halen en waar jouw prioriteiten liggen. Als dat voor nu jouw drukke job is (mentale inspanning) stop er dan wat extra mentale ontspanning in. Een lijf onder spanning vraagt de hele tijd om snelle brandstof (suikers), omdat het verbranden van je eigen vetten veel complexer is. Ga sturen op je ademhaling om je lichaam (incl. Je hoofd ;-)), meer tot rust te brengen. Dat is sowieso altijd een goed idee.  Je maakt het jezelf zo ook makkelijk om niet naar al het lekkers om je heen te grijpen, want je lichaam vraagt minder om die vorm van energie.

Dit is hoe je de basis voor een duurzame, performance leefstijl bouwt. Vanuit een holistische, allesomvattende, visie. Je komt veel beter in balans, zonder dat het 1 saaie toestand wordt natuurlijk. Je maakt juist ruimte voor spontaniteit en om nog voller te gaan leven. Jouw doel om af te vallen, wordt een logisch gevolg van een leefstijl in balans. Hoe fijn is dat!

Meer weten? Zet de eerste, makkelijke stap in jouw performance leefstijl en stem je ademhaling af op de doelen die je hebt. Meld je gauw aan voor de instacursus Power Breaths! (voor meer info klik hier)


X Debbie

Vergelijkbare berichten