gezond als je druk bent
|

Hoe zorg je ervoor dat je gezond blijft eten als je druk bent?

Als je druk bent, ligt jouw focus op nog meer dingen gedaan krijgen dan je normaalgesproken al doet. Nog meer ballen in de lucht houden, nog meer output. Vaak schrappen we geen dingen aan deze output kant, door eens een paar ballen (tijdelijk) weg te leggen, maar juist aan de input kant. Zo schiet al gauw een lunchwandeling of het bereiden en genieten van gezond eten erbij in. Dat is super zonde. Het is namelijk juist dat gezonde eten dat ervoor zorgt dat jij scherp en fit blijft en je ook écht in staat maakt om je productiviteit verder op te voeren. Mogelijk hoef je dan helemaal geen ballen weg te leggen, omdat je juist jouw focus vergroot. Met deze tips blijf je gezond eten, juist wanneer je razend druk bent!


Weet wat voeding met je doet
Hoe kun je kiezen voor gezond eten als je niet precies weet welke voeding je nodig hebt? De keuze voor wat je eet en drinkt wordt grotendeels bepaald door gewoonten. Vaak zijn deze gewoonten al ontstaan in je kindertijd. Inmiddels is er ontzettend veel meer bekend over wat jouw lichaam wel of niet ondersteunt en in welke hoeveelheden. Jij hebt inmiddels ook hele andere behoeften, omdat je leven is veranderd. Misschien heb je nu zelf ook wel kinderen die jouw eetgewoonten weer overnemen. De eerste stap naar gezond eten in z’n algemeenheid is jezelf verrijken met de kennis om gezonde keuzes te kunnen maken. Dit is niet alleen op product niveau, want het gaat juist om de variatie, kwantiteit & combinaties en daarmee een ‘gezond eetpatroon’, passende bij jouw leefstijl.
Heb je bijvoorbeeld een grotendeels zittend beroep, dan heb je minder brandstof nodig in de vorm van koolhydraten (en ook vetten) dan iemand met een fysiek actief beroep. Jullie hebben wel allebei voldoende bouwstoffen (eiwitten en ook weer die vetten) nodig.  In de praktijk betekent dit dat er minder boterhammen in jouw broodtrommel zouden moeten zitten, maar dat is ook weer afhankelijk van je geslacht en je lichaamsbouw en wat je nog meer op een dag doet. No size fits all! In de basis zorg je beiden op een dag wel altijd voor (minimaal!) 250 gram groenten, 2-4 stuks fruit, een eiwitbron (bv. vlees, vis, zuivel of peulvruchten, pitten en zaden) en een handje ongebrande noten. Of jij nu in de avond een zak wok-groenten met een gebraden kip op tafel zet of een exclusief wok-gerecht, het gaat erom wat je erin stopt. In je maaltijd en in je lichaam. Zorg voor die basis. 

Goed, beter, best
Hou het volgende principe in gedachten bij jouw voeding: Goed, Beter, Best. Het beste voor je lijf is om voornamelijk uit je eigen moestuin te eten en zoveel mogelijk zelf te koken met verse en pure ingrediënten. Het is al waanzinnig goed dat je überhaupt je groenten centraal stelt, dus als dit een zak voorgesneden wok-groenten is, dan tekenen we ervoor. Beter is om het zelf te snijden, omdat er dan meer voedingsstoffen in blijven zitten. Goed, beter, best. We leven in een super drukke maatschappij dus doe wat je kunt. Je kunt wel meer dan je denkt. Bedenk je dat iets wat in het begin veel moeite kost, echt steeds gemakkelijker wordt. Totdat het een gewoonte wordt om ’s ochtends een smoothie te maken. Stel jouw gezondheid en die van je gezin centraal voor een lang, gezond en gelukkig leven. 

Zorg voor voorraad
Zorg dat je altijd een gevulde voorraadkast en vriezer hebt. Groenten en fruit uit de diepvries zijn niet alleen goedkoper, ze bevatten ook vaak meer voedingsstoffen dan ‘verse’ producten uit de supermarkt, omdat ze gelijk na het oogsten ingevroren zijn. Daarnaast kun je ze langer bewaren en verspil je daardoor minder.
Vis uit blik of uit de vriezer is een goede optie om aan je eiwitten te komen en je hebt altijd iets in huis. Zorg ook voor noten, pitten en zaden. Lang houdbaar en makkelijk om te pakken.

Maak soep of groene smoothies
Verhoog je groente-inname gedurende de week door in het weekend alvast soepen of smoothies te maken. Vaak denken we dat we al best gezond eten als er iets van groente op ons bord ligt. Echter, een paar stronkjes broccoli is helaas niet voldoende om al jouw vitamines, mineralen en vezels binnen te krijgen. In Nederland is de richtlijn van 250 gram groenten per dag echt minimaal. Het is niet voor niets dat onze zuiderburen de richtlijnen voor de dagelijkse portie groenten al hebben verhoogd naar 300 gram. Steeds meer experts adviseren zelfs 400 of 500 gram. Feit is helaas dat we vaak de 250 gram al niet halen. Terwijl die groenten juist essentieel zijn om onze motor draaiende te houden. Dat zie je terug in je weerstand en belastbaarheid op de korte en lange termijn!  

Denk vooruit
Denk niet om 17uur: Wat gaan we eigenlijk eten? Grote kans dat jij vanuit ‘trek’ andere keuzes maakt. Daar komt weer die voorraad om de hoek kijken. Zorg ervoor dat je altijd iets in huis hebt wat je na een drukke dag snel en makkelijk kunt bereiden of gedurende de dag kunt pakken/opwarmen. Kook bijvoorbeeld wat extra dat je de volgende dag als lunch kunt nemen. Een gezond eetpatroon kost echt niet heel veel tijd als je het maar plant. Maak in het weekend een globale planning voor de week en hou je hieraan. Door de herhaling  gaat het steeds makkelijker om op deze manier je voeding tot een prioriteit te maken. 

Snack niet of maak er een mini- maaltijd van
Veel tussendoortjes uit de supermarkt bevatten een flinke hoeveelheid suikers die we helemaal niet nodig hebben. Vaak zorgen ze zelfs voor een dip in je energieniveau en concentratievermogen. We hebben tussendoortjes sowieso meestal niet nodig wanneer onze maaltijden voldoende voedingsstoffen bevatten: Veel groenten, een eiwitbron, ‘goede’ vetten en aanvullend volkoren producten. Het kan juist voor rust in je lichaam zorgen om het aantal eetmomenten te beperken en geen tussendoortjes meer te nemen. Je bloedsuikerspiegel blijft daardoor juist vaak stabieler. Wanneer je toch zin hebt in een snack zorg dan voor een combinatie van zoveel mogelijk pure producten, die je bloedsuiker niet te snel laten fluctueren en je lichaam écht ondersteunen. Zoals een ei (bouwstoffen), wat fruit met wat noten (bouw- en brandstof), snackgroenten (vnl bouwstoffen) en dadels of ander gedroogd fruit (vnl. brandstoffen).  Laat de Snelle Jelle’s lekker in de supermarkt liggen en maak je eigen mini-maaltijd als tussendoortje.

Ben jij benieuwd of je al jouw voedingstoffen binnenkrijgt met je voeding? Ik help je graag met een persoonlijke analyse en advies, afgestemd op jouw gezonde leefstijl! Uiteraard inclusief mogelijkheden om met andere leefstijl pijlers de kracht van voeding te versterken.  Juist als je druk bent, doe jij hier je voordeel mee!

Liefs, Debbie

Vergelijkbare berichten