energie in je lijf en rust
|

Energie in je lijf & rust in je hoofd én andersom

Wat kunnen we allemaal ten alle tijden goed gebruiken?
Energie in je lijf & rust in je hoofd én andersom. De gouden combinatie om lekker in je vel te zitten. Om alles te kunnen doen wat jij wilt doen. Wat dat ook is.
Energiek wakker worden, uitgerust en fit. Zin om aan de nieuwe dag te beginnen. Nieuwsgierig naar de dingen die jij kunt ervaren vandaag. Kunt leren. De rust en ruimte om hier voor open te staan. Vrij van niet-effectieve spanning en stress. Vrij van gedachten die je niets opleveren. Je weghouden bij de fun die je kunt beleven. Een gevoel van flow in je dag om vervolgens, helemaal op het einde als er niet meer te beleven valt, ontspannen in slaap te vallen. Een utopie?

Wat als ik je zeg dat je hier zelf op kunt sturen, onafhankelijk van wat er om je heen allemaal gebeurt? Om zelf de regie te nemen over de energie de je voelt en de dingen die je wilt denken?
Geregeld, wanneer ik mensen vraag wat hun energie oplevert dan komen er mooie momenten naar boven met kleine kinderen of dierbaren of ergens in de natuur. Vaak ook een moment voor onszelf, zoals een boek lezen en ook sporten. Daarna eigenlijk altijd de taaie conclusie dat we die dingen die ons energie opleveren te weinig doen. We lijken er geen tijd voor te hebben. Of maken? Geven de prioriteit aan al het andere. Is dat logisch? Vaak wel, we zijn namelijk giga druk allemaal. De dingen die ons energie geven, koppelen we vaak aan iets ontspannen. Daar hebben we natuurlijk helemaal geen tijd voor.

Ik hoor trouwens ook bijna nooit iemand gelijk ‘voeding’ of ‘slapen’ noemen bij dingen die je energie geven. Misschien, omdat het te voor de hand liggend is? Ik denk eigenlijk, omdat we daar te weinig bij stilstaan. Als we trek hebben, gaan we eten. Een energiedip, voelt vaak als een behoefte aan voeding. Dat is het ook. De vraag is alleen: Wat voor soort voeding? Je mind is de grootste energieverbruiker allertijden. Tuurlijk wil die ook koolhydraten om te kunnen draaien, maar echt geen broodtrommels vol. Behalve als ‘hij’ daar aan gewend is geraakt. Merk jij ook dat als je slecht geslapen hebt, je de hele dag zin hebt in eten? Vaak geen broccoli, toch?
Waar heb je echter juist behoefte aan?

Hoe bewuster jij ervan bent hoe jouw energieniveau de hele dag wordt beïnvloed door allerlei pijlers, die elkaar ook nog eens onderling beïnvloeden, zoals je voeding, je beweging, je ontspanning, inclusief je slaap, de hoeveelheid spanning die je ervaart, hoe jij aankijkt en omgaat met die spanning, wat je sowieso allemaal denkt, voelt en doet,  hoe je ademhaalt, etc. Hoe meer je hier bewust op kunt gaan sturen. Mits je natuurlijk de kennis en ervaring hebt om dit te gaan doen. Om bewuste keuzes te maken voor dingen die jou energie geven en ook anders om te gaan met dingen die je energie kosten. Met als logisch gevolg dat jij zelf veel meer de regie hebt over hoe je in je vel zit en wat je allemaal uit jezelf wilt halen. Is dat lastig? Niet wanneer je merkt dat er heel snel rust en ruimte ontstaat. Dat de beloning groter is dan de investering.

Liefs,
Debbie 

Vergelijkbare berichten