holistisch denken
|

Het belang van holistisch denken over je leefstijl & vitaliteit

Jouw leefstijl is heel persoonlijk en tegelijkertijd zijn er allerlei ‘gedeelde’ pijlers die je leefstijl & daarmee jouw vitaliteit beïnvloeden en ook nog eens heel sterk met elkaar samenhangen. Ze beïnvloeden niet alleen hoe jij fysiek, mentaal en emotioneel in je vel zit, maar versterken of belemmeren elkaar ook. Holistisch denken over je leefstijl, helpt je om al die pijlers beter op elkaar af te stemmen, zodat je profiteert van die samenhang. Daarmee vergroot je jouw persoonlijk balans en daarmee ook het resultaat van jouw inzet. 
Zo zet je bewust jouw leefstijl in om je vitaliteit te vergroten en nog meer uit jezelf te halen. Om te kunnen groeien en ontwikkelen, want dat is wat wij mensen graag doen.

Wat betekent nu precies holistisch?
Holistisch betekent eigenlijk niets meer of minder dan ‘allesomvattend’ of ‘kijkende naar het geheel’. Het gaat erom dat jij jouw gehele input en output met elkaar in balans brengt. Waar je ook bent en wat je ook doet. Werk is daar een onderdeel van, net als jouw gezinsleven, je sport en je sociale kring. Het gaat om jou als individu, jouw fysieke en mentale fitheid en wat jij uit je dag wilt halen. Waar je ook bent en wat je ook doet. Ook uit de dingen die je ‘moet’ doen. 
Je stelt prioriteiten en maakt bewuste keuzes, zodat je voldoende energie & ruimte hebt om vol gas te kunnen geven, te mogen leren én ook om te ontspannen en weer op te laden. 

Vitaliteit is een holistisch begrip
In het artikel ‘Wat is vitaliteit en hoe is het te meten?’ van J.E. Strijk dat in 2015 werd gepubliceerd in het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, wordt vitaliteit als volgt beschreven: “In het begrip vitaliteit zijn drie kerndimensies te onderscheiden die elkaar ook weer beïnvloeden: ‘Energie’, ‘Motivatie’ en ‘Veerkracht’.” Energie wordt gekenmerkt door zich energiek voelen. Motivatie door doelen stellen in het leven en moeite doen om deze te behalen. Veerkracht door het vermogen om met de dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven om te gaan.”
Het behalen van je doelen geeft je nieuwe energie en het hebben van doelen & energie vergroot je wilskracht en daarmee veerkracht om op je koers te blijven. Zo hangen de begrippen met elkaar samen en is vitaliteit op zichzelf een holistisch begrip. 

Jouw holistische leefstijl inzetten om je vitaliteit te vergoten
Een holistische leefstijl hebben we eigenlijk allemaal al. Het gaat erom hoe bewust jij ermee bezig bent om met deze leefstijl je vitaliteit te vergoten. Hoe ben jij er bijvoorbeeld mee bezig om je inspanning & ontspanning op elkaar af te stemmen? Pak je voldoende mentale en fysieke rust na inspanning? Of merk je juist dat in tijden van drukte, je voeding, slaap en ontspanning minder aandacht krijgen? Zie jij stress als iets positiefs dat je scherper maakt en kunt benutten en hoe zet jij je ademhaling in om je energie te vergroten en weer terug te schakelen naar een rustig hoofd? 

Met holistische coaching helpen we jou om je leefstijlcirkel rond te maken en keer op keer jouw persoonlijke balans te herstellen. Totdat je zelf expert van je eigen leefstijl en mindset bent geworden. We delen in de eerste plaats kennis op alle pijlers die jouw vitaliteit vergroten, zoals voeding, ademhaling, beweging en ontspanning. Inclusief slaap, stress-management, mindfulness, meditatie. Alles om jouw body én mind fitter te maken. Jij neemt hieruit mee wat bij jou past en als coach help ik je om in actie te komen en nieuwe gezonde routines te creëren in je denk- en leefstijl. Jij komt nog meer in jouw kracht, waar je ook bent en wat je ook doet en leert zelf om bij te sturen en veerkrachtig om te gaan met de dynamiek van het leven. Kom in beweging en laat je gegevens achter om vrijblijvend kennis te maken!

Liefs, Debbie

Bron: https://research.vumc.nl/en/publications/wat-is-vitaliteit-en-hoe-is-het-te-meten-kerndimensies-van-vitali

Vergelijkbare berichten