Voor mij begint een gezonde leefstijl bij gezond eten. Je voeding is je brandstof & je bouwstof en daarmee essentieel om te kunnen en blijven functioneren. Het aanbod aan voeding is echter gigantisch en verschillende stromingen over wel of geen vlees, zuivel, gluten, vaak eten, weinig eten, flink ontbijten, niet ontbijten, kunnen ons behoorlijk in verwarring brengen over wat we nu wel of niet ‘moeten’ eten. In de komende blogs hoop ik wat orde in de boodschappen ‘chaos’ te kunnen scheppen.
Begin eens bij jouw basisbehoeften
Wanneer je gezonder wilt gaan eten, begin dan eens met je lijf te voorzien in de basisbehoeften. Er zijn zoveel manieren om iets in je voeding te veranderen. De meesten zijn echter gericht op het uitsluiten van bepaalde producten of (iets) minder (vaak) eten. Voor je lichaam is het echter in de eerste plaats vooral belangrijk wat je wél eet.
Toen wij thuis een jaar of 10 geleden de geraffineerde suikers er zoveel mogelijk uitgooiden, met als doel een stabieler energieniveau en gezonder leven, zag ik mijn vriend ineens een tros bananen per dag wegwerken. Hij had telkens enorm de behoefte om iets te eten, maar wilde niet zoals hij gewend was grijpen naar een stuk chocola, plak ontbijtkoek, sultana’s, nog een boterham of andere zoetigheid. Hij dacht dat hij heel goed bezig was, want een banaan is immers beter dan de ‘snelle’ suikervarianten. Dat is ook zeker waar.
Een banaan staat qua koolhydraten alleen gelijk aan ongeveer 2 opscheplepels pasta. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn, maar is stiekem best veel als je 5 bananen op een dag eet en geen marathons rent. Je energieniveau blijft pieken en dalen, waardoor je al gauw weer zin krijgt in een banaan (of iets anders zoetigs). Je hebt genoeg brandstof in de opslag om te verbruiken, maar je blijft onverzadigd. We kunnen helaas niet zoveel koolhydraten opslaan en wanneer we overdag niet af en toe een flinke sprint trekken, worden deze koolhydraten als een laagje vet opgeslagen voor later. Je voelt je nog steeds niet top in je vel.
Gezond eten gaat dus verder dan de producten die je eet en is ook nog eens heel persoonlijk. Bij FFL hebben we het daarom liever niet over gezonde of ongezonde producten. Het gaat om je totale eetpatroon en hoe dat past bij jouw lichaam en alles wat je doet in een week. Probeer jouw aantal eetmomenten eens terug te brengen naar 3 á 4 per dag om zo je lichaam de kans te geven alles te verteren en op te nemen en daar ook even van bij te komen. Kies in de basis voor zoveel mogelijk puur en onbewerkt eten. Veel groenten, een paar (!) stuks fruit, handje noten, pitten, zaden, een portie peulvruchten en volgranen, vis en eventueel andere dierlijke eiwitten vormen een mooie basis. De hoeveelheid en verhoudingen stem je af op de rest van jouw persoonlijke leefstijl. Zo maak je jouw leefstijlcirkel rond.
Genieten van lekker eten gaat hand in hand met de functionaliteit ervan. Zo nu en dan een frietje maakt ons echt niet ongezond, mits jouw basisvoeding op orde is. Gezond eten voor mij betekent mijn lichaam voorzien in alle vitamines, mineralen en andere plantpowerstofjes zoals vezels. Mijn brand –en bouwstof pas ik aan op mijn dagelijkse activiteiten. Ik beperk alcohol en bewerkte voeding, maar ik geniet zeker van een frietje mayo op z’n tijd!
Hoe bewust ga jij met je voeding om? Ik begeleid je graag om meer uit je voeding te halen, zodat jij nog lekkerder in je vel komt, met een hoog en stabiel energieniveau!
Liefs, Debbie