Happy New You
|

Happy New You!

Happy New You! Mag ik jou begeleiden om van 2020 een topjaar te maken?

De eerste dagen van 2020 zitten er al weer op. Een nieuw jaar, zelfs een nieuw decennium. Een goed moment om zaken achter je te laten en een frisse start te maken met de doelen die jij wilt behalen. Voor veel mensen een mooie periode om gezonder te gaan leven. Alleen hoe pak je dit nu aan?

De goede voornemens vliegen je om de oren: Afvallen, gezonder eten, meer sporten, meer family-time, me-time, minder stress, meer balans, rust in je hoofd, dry-January, minder koffie, meer ontspannen etc. etc. Klinkt allemaal fantastisch, alleen waarom moeten we ons dit elk jaar opnieuw voornemen? Wat gebeurt er nu in de loop van het jaar waardoor deze mooie doelen minder prioriteit krijgen?

In de komende reeks blogs deel ik mijn holistische visie op veel voorkomende goede voornemens. Laat je inspireren om dit jaar met jouw goede voornemens echt resultaat te behalen. Hoe fijn zou het zijn als je volgend jaar volop kunt genieten van al het lekkers in de decembermaand. Vrij van het idee idee dat je in januari echt aan de slag moet, omdat je denkt je anders in de zomer niet in je zwembroek te kunnen vertonen.

Allereerst een beetje toelichting over een holistische visie. Wat bedoel ik daarmee en wat kan het voor jou betekenen?
Holistisch betekent niets meer of minder dan allesomvattend. Betrek je dit op je leefstijl dan doel ik erop dat je bewust omgaat met alle facetten die jouw leefstijl beïnvloeden en vooral ook de dynamiek ertussen, die continu in beweging is. Simpelweg, omdat jij altijd in beweging bent. Het doel van leven met een holistische leefstijl visie is dat jij je sterker en fitter voelt. In je hoofd en in je lijf. Dat je de tools in handen hebt om bij te sturen waar nodig, meer balans ervaart en zo alles uit jezelf haalt. Net dat beetje extra, waardoor jij het verschil kunt maken. Leven met veel energie en tegelijkertijd de rust om van alles maximaal te genieten. 

Laten we eens beginnen met ‘Gezond eten’. Wat doe je nu precies als je je voorneemt om gezonder te gaan eten en wat is je doel ermee? Wil je wat kilo’s kwijt, wat beter voor jezelf zorgen, een betere weerstand, meer energie, een voorbeeld voor je kids zijn? En hoe ga je het doen? Ga je dan meer fruit eten of groenten? Minder vlees en aardappels? Of alleen minder snoepen? Ga je in de supermarkt alle etiketten lezen om erachter te komen dat in jouw pastasaus net zoveel suiker zit als in een handje wine-gums? En dan? Wat is je plan en wat wil je ermee behalen?

Om echt iets te veranderen zou je eigenlijk meer kennis moeten hebben van wat dan gezond eten is en net zo belangrijk, wat gezond eten voor jou is. Voor mij staat gezond eten voor ‘het voeden van je lijf met de bouw- en brandstof dat het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren’. Ik kijk niet zo zeer naar gezonde of ongezonde producten, maar naar jouw gehele voedingspatroon. Het ene lichaam is het andere niet en iedereen leeft met zijn eigen unieke leefstijl. Ben je gewend om veel in beweging te zijn of heb je misschien een zittend beroep, heb je altijd veel gesport of juist niet, heb je moeite om op gezond gewicht te blijven? Hoe slaap je en heb je een drukke job die de nodige spanning met zich meebrengt of ervaar je ergens anders spanning door? Hoe weet je, waar jouw lijf nu behoefte aan heeft?

Dat is een kwestie van een sterke basis neerzetten en daarnaast wat dingen proberen en ervaren hoe je je daarbij voelt. Het is altijd een goed idee om jouw lijf te voorzien in zijn basisbehoefte. Die heeft iedereen: Voldoende water, vezels (zie ook mijn blog over vezels), groenten en eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten (groenten, fruit en evt volkoren granen). Als je basis goed is, ontstaat er ruimte doordat je jouw belastbaarheid vergroot. Ruimte voor oliebollen en champagne. Dan kun je ook echt genieten, omdat er niet zoveel vanaf hangt. Jij zit goed in je vel en een oliebol meer of minder gaat daar niets aan veranderen.

Wanneer je leeft vanuit een holistische visie dan voorzie je jouw lijf niet alleen in de basis behoeften, je stemt jouw gezonde voedingspatroon af op hoeveel je verbrandt, zodat jouw energiebalans vlak is: in evenwicht. Je lijf streeft in principe altijd naar balans. In onze huidige maatschappij zijn echter zoveel prikkels dat we de natuurlijke behoeften van ons lijf niet meer horen en er ook niet meer echt op kunnen vertrouwen. Als ik met trek uit m’n werk een supermarkt in ga, word ik ook niet direct aangetrokken door de brocolli, terwijl mijn lijf daar wel meer  baat bij heeft dan bij een kant-en klaarmaaltijd die er dan ineens aantrekkelijk uitziet.

Weer leren luisteren naar de behoeften van je lijf, gaat echt niet zomaar. Daarvoor heb je in eerste instantie een sterke mind nodig die bepaalt wat goed voor je is en wanneer. Dan kan je jouw lijf resetten en beetje bij beetje kan je jouw honger gevoel weer wat gaan volgen. Als jij nu gewend bent veel koolhydraten te eten, blijft je lijf daar om vragen. Je denkt misschien dat jouw lijf dat nodig heeft, maar vaak is het een gewoonte geworden. Wat dat betreft zijn we net kwijlende Pavlov hondjes. Klassiek geconditioneerd: als jij altijd na het eten een stukje chocola eet, dan is jouw lijf daar al mee bezig als je het laatste hapje van je avondmaaltijd neemt. Het voelt als een sterke behoefte aan chocola. Echter, die behoefte is uiteraard niet natuurlijk, maar aangeleerd.

Kortom, wil jij gezonder gaan eten en daarmee je doelen behalen, bepaal dan allereerst wat je doelen zijn en verhoog je kennis. Welke voeding sluit aan bij die doelen. Wil je bijvoorbeeld je energie verhogen dan focus je op meer B-vitaminen en vitamine C en E. Waar zitten die dan in? Welke mineralen heb je nodig? Is het verstandig om een supplement te nemen of red je het al door je basisvoeding op orde te brengen? Dat laatste heeft altijd de voorkeur, omdat er in voeding nog veel meer power-stoffen zitten dan in supplementen. En welke andere mogelijkheden zijn er om je energieker te voelen. Beweeg je genoeg, neem je tijd om echt te ontspannen? 

Door duidelijke doelen te formuleren, kennis en kunde op te bouwen, creëer jij jouw eigen leefstijl en die hou je voor altijd. Maak je persoonlijke leefstijlcirkel rond en vergroot je wilskracht om jouw doelen te behalen en te gaan leven met een volle batterij. Haal alles uit jouw mooiste leven. Elke dag opnieuw. Het is niet moeilijk als je weet hoe het moet. 

In het volgende blog gaan we het hebben over ‘Meer sporten in 2020’: Wat wil je gaan doen en waarom?

Liefs,

Debbie
Founder Feed For Lifestyle

Vergelijkbare berichten