vezelrijk
|

Vezelrijk eten, wat levert Jou dat op?

Je ziet het steeds vaker terugkomen in reclames en op verpakkingen van voedingsmiddelen: ‘Vezelrijk’! Alleen wat wordt daarmee nu precies bedoeld en wat kun jij ermee?

Wat is eigenlijk een vezel en wat doet het in en voor je lijf?
Een vezel is het onverteerbare deel van een koolhydraat. Dat wat overblijft in je lijf als de suikers zijn afgebroken. Vezels zitten alleen in plantaardige voeding: Groenten, fruit, noten, zaden, pitten, volkoren granen en peulvruchten. Vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten uit je voeding minder snel worden opgenomen in de bloedbaan. Dit heeft als gevolg dat je bloedsuiker stabieler blijft. Hierdoor heb je minder last hebt van energieschommelingen en suiker behoefte. Vezels houden je darmen gezond en verkleinen significant de kans op darmkanker. Je hebt fermenteerbare vezels (ook wel prebiotica genoemd) en niet-fermenteerbare vezels.

Fermenteerbare vezels, wat heb je eraan?
Jouw goede darmbacteriën breken fermenteerbare vezels grotendeels af in je dikke darm. Ze houden zo de darmflora en de darmwand gezond. Dit is essentieel, omdat je darmen jouw voedingsstoffen opnemen. Daarnaast versterken ze je immuunsysteem, omdat slechte bacteriën minder kans krijgen zich te vestigen. Je darmen produceren ook het grootste deel van je happy hormoon Serotonine.  Onze darmen zijn via het zenuwstelsel rechtstreeks verbonden met onze hersenen. Het is niet voor niets dat wanneer je je bijvoorbeeld nerveus voelt, dit op je darmen kan slaan. Het werkt dus ook andersom: Een slechte darmflora kan ervoor zorgen dat je je mentaal niet lekker voelt. 

Wat doen de niet-fermenteerbare vezels?
De niet-fermenteerbare vezels worden niet afgebroken in de darmen, maar trekken vocht aan. Ze zorgen ervoor dat jij je beter en langer verzadigd voelt. Ze creëren massa in jouw darmen, waardoor er een betere doorstroom (peristaltiek) plaatsvindt. Zo optimaliseren ze jouw stoelgang.

Hoe kan het nu dat als vezels zo belangrijk zijn, maar liefst 90% van de Nederlanders volgens de Maag, Lever, Darmstichting onvoldoende vezels eet?
Dit komt, omdat onze voeding voor een groot deel bestaat uit geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, witte pasta, witte rijst en pizza. Bij deze producten is de voedingsvezel verwijderd en daarmee ook de vitamines en mineralen. Geraffineerde koolhydraten worden ook wel eens snelle koolhydraten of snelle suikers genoemd, omdat je lijf ze heel snel in brandstof (glucose) kan omzetten. Ze leveren echter niets anders dan snelle energie. Energie die we in die vorm en hoeveelheid vaak niet nodig hebben.

Je kunt je nu vast ook indenken, waarom deze producten zorgen voor verstopping: Ze trekken geen vocht aan en dragen zo niet bij aan de darmperistaltiek. 

Veel vezels eten past zeker in een performance lifestyle
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het eten van vezels essentieel voor jouw gezondheid en ook voor het constant houden van je energieniveau. Ze helpen je om je vitaler te voelen. Probeer daarom jouw vezel-inname te vergroten. Aanbevolen wordt om minimaal 30-40 gram voedingsvezels per dag te eten, elke dag. Je kunt dit doen door meer groenten en fruit te eten en zoveel mogelijk te kiezen voor volkoren granen in plaats van de ‘witte’ variant. Voeg eens wat linzen toe aan je maaltijd. Drink er minimaal 2 liter water bij om optimaal te profiteren van vezelrijk eten. Zorg goed voor je darmen, dan zorgen zij goed voor jou!

Liefs,

Debbie

Wil je meer weten over voeding en een holistische leefstijl klik dan hier.

Vezelrijk eten, wat levert Jou dat op? 1

Vergelijkbare berichten