rust in je werk
|

3 tips om meer rust te pakken tijdens je werk

Je rust pakken is in deze tijd voor een groot deel van de mensen nog pittiger. Was je al niet echt gewend om bewust even te ontspannen, dan kan het zijn dat je juist nu het gaspedaal flink ingedrukt houdt. Dat je nog drukker bent met de kids, omdat er geen school en opvang is. Dat je nog meer aan het werk bent, omdat je minder reistijd hebt en veel sociale activiteiten zijn weggevallen. Terwijl het mogelijk juist die sociale contacten zijn en lekker uiteten, borrelen, koffie drinken en gezelligheid, die jouw batterij opladen. Daarom in dit blog 3 tips voor jou om meer rust te pakken tijdens je werk.

1.       Maak een to-do list en rond dingen af

Een to-do-list klinkt misschien nogal voor de hand liggend, maar dat is niet voor niets. Het schept structuur, rust en ruimte in je hoofd. Mits je de lijst wel concreet maakt. Het heeft namelijk niet zoveel zin om hele projecten als zodanig op te schrijven. Het gaat om concrete taken die je wilt doen op een specifiek moment (planning). Zodat je ze kunt afvinken. Dat vinken geeft een fijn en opgeruimd gevoel. Daarmee is vaak niet gelijk het hele project afgerond, maar wel weer een onderdeel. Je bent een stukje dichterbij je doel. Plan realistisch en eerlijk voor jezelf, dat maakt direct de kans groter dat je dat vinkje kunt gaan zetten. Maak eventueel de taak kleiner, splits het verder op. Zoek hierin de balans. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je langer bezig bent met het maken van je to-do-list dan met je échte werk.

2.       Stop z.v.m met multitasken

Op het nieuws zag ik een gezin dat vertelde van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat de laptops aan te hebben met kleine kids in huis. Probeer dit af te bakenen. Wissel af. Geef de volle aandacht aan de kinderen en stort je daarna met volle aandacht op je emails. Probeer niet elk mailtje direct (half) te beantwoorden, terwijl je met je andere hand in een pan staat te roeren. We kunnen helemaal niet multitasken. Het kost juist extra tijd en vergroot het risico op fouten. Jouw to-do-list en dagplanning helpen je om 1 ding tegelijk te doen en af te ronden. Pas dan is het tijd voor een nieuwe taak. Voor zover mogelijk natuurlijk, er lopen in deze tijd nog wel eens dingen door elkaar. Maak een goede planning, doe het samen, verdeel de taken, houd je eraan, houd je aandacht erbij en stop met multitasken.

3.       Bouw gedurende je dag kleine oplaad-momentjes in

We nemen vaak de tijd niet om even weg te lopen van onze laptop en 5 minuten iets anders te doen. Terwijl we best weten dat korte pauze ons direct opladen, waardoor we uiteindelijk productiever zijn. Even de benen en armen strekken, een frisse neus halen, rustig in- en uitademen. Ogen weg van het scherm, misschien iets opschrijven of tekenen. De tijd nemen voor een voedzame lunch. Na een periode van geestelijke inspanning even niet nadenken, brengt je hoofd tot rust. Een ontspannen geest kenmerkt zich door het vermogen om weer helder te denken. Er is ruimte voor intuïtie en creativiteit. Hoe fijn om met die mindset aan een nieuwe taak te beginnen. Een ander groot voordeel is dat je niet helemaal uitgeblust bent aan het einde van de dag. Zo heb je nog energie over om extra te bewegen, te sporten een creatieve hobby, schrijven, een boek lezen etc.

Ontspanning zorgt voor het opladen van je batterij om er daarna weer voor 100% tegenaan te kunnen gaan. Maak het een prioriteit!

Liefs,

Debbie
Founder Feed For Lifestyle

Vergelijkbare berichten