rust ga schrijven
|

Rust in je hoofd: Ga schrijven!

Meer rust en ruimte in je hoofd. Hoe welkom kan dat zijn. Zeker in de huidige tijd waarin er heel veel van je wordt gevraagd, kan het lastig zijn om je hoofd leeg te maken. Je bent hartstikke druk, mist sociale contacten, etentjes, je sport en misschien maak je je zorgen. Al die gedachten blijven maar rondgaan en kosten je onbewust ontzettend veel energie. Misschien is het ook lastiger om in slaap te vallen. Ga daarom eens wat vaker schrijven.

Het klink zo simpel, maar vaak zit de winst juist in simpele dingen. Schrijven helpt je om al die gedachten die je hebt wat meer te ordenen. Vooral schrijven met pen, dus liever niet typen. De beweging van het schrijven laat allerlei gebieden in de hersenen samenwerken en kan daarmee zelfs voor nieuwe neurale verbindingen zorgen. Je neemt tijdens het schrijven ook echt even de tijd voor al die gedachten, die je misschien overdag wel heel onrustig vindt en niet echt aandacht geeft. Je kunt zo heel bewust filteren met welke gedachten je iets wilt gaan doen en welke je vriendelijk kunt bedanken en voorbij laat gaan, omdat ze je niet verder helpen. Misschien wel niet (langer) passen bij de persoon die jij op dit moment wilt zijn.

Onze gedachten zijn nu eenmaal grotendeels alarmerend. We hebben er al gauw zo’n 60.000 per dag, waarvan wel 70% een waarschuwing bevat. Die gedachten zien we zelf vaak als negatieve gedachten. Terwijl we nu eenmaal zo geprogrammeerd zijn. Dat kan ook best heel handig zijn om jou te behoeden voor gevaar. Gevaar gebaseerd op ervaringen uit het verleden of iets wat jij hebt aangeleerd. Zoals oppassen in het verkeer.

Als jij echter geregeld niet luistert naar je gedachten, blijven die gedachten je aandacht vragen. Het kan complete chaos worden in je hoofd. Door die gedachten op te schrijven, schep jij orde in die chaos. Je geeft je gedachten jouw volle aandacht. Jij bepaalt daarna wat je ermee gaat doen en wat je laat gaan. Ook meteen een goeie, praktische mindfulness oefening: Je volle aandacht ergens oprichten. Een belangrijk onderdeel van een holistische leefstijl. Het opschrijven, stimuleert niet alleen rust en ontspanning, maar ook creativiteit. Daardoor is het gelijk een hele mooie tool om voor jezelf eens wat ideeën op te schrijven of doelen die je hebt verder te gaan uitwerken in concrete stappen. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je brein zich zo concentreert op de dingen die jij belangrijk vindt.

Aan de slag met jouw gedachten, ideeën en alles waar jij voor wilt gaan dit jaar. Schrijf het op, blijf het opschrijven en geniet van de ruimte die het je oplevert.

Liefs, Debbie

Vergelijkbare berichten