Two apples a day!

Two apples a day!

Zowel voor je lichaam als je geest is het een aanrader om elke dag een appel of 2 te eten. Lekker holistisch die appels ;-). Hieronder de voornaamste voordelen op een rijtje!

Appels zijn rijk aan vezels
De vezels in appels dragen bij aan de gezondheid van jouw darmen en daarmee ook aan de gezondheid van de rest van je lichaam. De oplosbare vezels in appels (pectine) zijn voeding voor jouw darmbacteriën en worden ook wel prebiotica genoemd. De bacteriën fermenteren de appelvezels en de stoffen die daarbij vrijkomen, bijvoorbeeld het waardevolle butyraat, fungeren als brandstof voor de cellen in je darmwand. De vezels bevorderen zo je spijsvertering, stofwisseling en hebben een positieve invloed op je stoelgang.

Dat niet alleen, butyraat, ook wel boterzuur, is onmisbaar bij heel veel processen in ons lichaam. Zoals bij de productie van allerlei hormonen, waaronder ons gelukshormoon serotonine. Serotonine zorgt ervoor dat we letterlijk beter in ons vel zitten. Butyraat beschermt ons daarnaast tegen schadelijke bacteriën en ziekteverwekkers en stimuleert ook de aanmaak van nieuwe cellen. Het kan bijdragen aan het verbeteren van je cholesterolwaarden en het stabiel houden van je bloedsuiker. Hiermee verkleint de kans op hart & vaatziekten en diabetes type 2.

Appels zijn rijk aan antioxidanten
Een antioxidant is een stof die in staat is om schadelijke vrije radicalen in ons lichaam te neutraliseren. Deze radicalen komen vrij door oxidatieprocessen, ontstaan door o.a. vervuiling, straling, zware metalen, (sigaretten)rook, chemische stoffen en ook een ongezond dieet. Antioxidanten gaan het oxidatieproces tegen.
Appels bevatten o.a. Vitamine C, goed voor de weerstand, en het krachtige antioxidant Quercetine, dat sinds de COVID-19 tijd erg in bekendheid is gestegen. Quercetine heeft namelijk ook een bijzonder krachtige werking op ons immuunsysteem.

Appels voor de ontspanning
Appels  zijn niet alleen goed voor je gezondheid, ze leveren ook een hoop fun & ontspanning als je er bijv met je kids op uitgaat om ze te plukken. Alhoewel, het kan best stressvol zijn om je kleuter op een keukentrap handenvol appels uit de boom te zien rossen. Laat staan hoe de appels er vanaf komen die vanaf die keukentrap in een kruiwagen verderop worden geslingerd. Maar goed, daar heb ik dan weer een mooie ademhalingsoefening voor.

Zet je tanden dagelijks in een appel of 2! Recent onderzoek  wijst ook nog eens uit dat na het eten van een appel de levensvatbaarheid van bacteriën in onze mond reduceert zoals na het tandenpoetsen. Kies het liefst voor biologische appels of vaak nog beter zelfgeplukte! De meeste goede stoffen zitten namelijk in de schil. Eet smakelijk!

Liefs, Debbie

Bron: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0199812

Vergelijkbare berichten